Text Size

Η πιπεριά είναι καλλιεργούμενη για τον ομώνυμο καρπό της, αγγειόσπερμο δικότυλο, ποώδες και θαμνώδες φυτό. Ανήκει στην τάξη Σκροφουλαριώδη της οικογένειας Σολανίδες. Η πιπεριά υπάρχει σε 50 περίπου είδη ανά τον κόσμο, άλλοτε με γλυκούς και άλλοτε με καυτερούς καρπούς.Το φυτό έχει ύψος 50–75 εκατοστά, βλαστούς που στην αρχή είναι τρυφεροί και στην συνέχεια ξυλώδεις, φύλλα σχετικά μικρά, ανοιχτοπράσινα, άνθη λευκά που φύονται μεμονωμένα σε ομάδες των 2 ή 3 .Ο καρπός της πιπεριάς είναι πολύσπερμος πράσινος ή κιτρινοπράσινος που γίνεται κόκκινος ή κίτρινος όταν ωριμάσει. Το σχήμα του, ανάλογα με την ποικιλία, είναι κωνικό και μακρύ έως σφαιρικό ή τοματόμορφο.Οι γλυκείς καρποί είναι μεγαλύτεροι από τους καυτερούς, αυλακωτοί και διογκωμένοι. Μαζεύονται 60–80 μέρες μετά από τη μεταφύτευση του φυταρίου από το φυτώριο και όταν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, πριν ωριμάσουν. Πλούσιοι σε βιταμίνη C καιβιταμίνη Α, τρώγονται σε σαλάτες ή μαγειρεμένοι. Αποτελούν ένα από τα κύρια υλικά της Ελληνικής κουζίνας, καθώς χρησιμοποιούνται στη χωριάτικη σαλάτα, στα γεμιστά, αλλά και σαν συμπλήρωμα σε σάλτσες κ.λ.π.Οι καυτεροί καρποί χρησιμοποιούνται ψητοί σαν ορεκτικό ή γίνονται σκόνη και χρησιμοποιούνται σαν μπαχαρικό. Η καυστικότητα των καρπών οφείλεται σε μία ουσία, την καψαϊκίνη, ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται στο εσωτερικό τους.Χαρακτηρίζει σήμερα πολλές κουζίνες της Ανατολής, της Ινδίας, της Άπω Ανατολής και Λατινικής Αμερικής, ενώ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ισπανία και το Μεξικό. Στα θερμά κλίματα η καυτερή πιπεριά καταναλώνεται κατά κόρον, καθώς ερεθίζει ορισμένα κέντρα του υποθαλάμου, προκαλώντας εφίδρωση και μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Γνωστότερα από τα μπαχαρικά που παράγονται από την καυτερή πιπεριά είναι το τσίλι και το καγιέν, από ξηραμένους καρπούς των ποικιλιών frutescens και annum, και η καυτερή σάλτσα Ταμπάσκο. Η γλυκιά πάπρικα προέρχεται από μία ποικιλία με ιδιαίτερο άρωμα αλλά μη καυτερή.

Αποτελέσματα 1 - 10 από 11
Σελίδα 1 από 2

Πιπεριά

ΠΙΠΕΡΙΑ ASSEN F1

Yβρίδιο πρώιμο με καρπούς επιμήκεις.

Λεπτομέρειες προϊόντος

ΠΙΠΕΡΙΑ BELMAR F1

Yβρίδιο πρώιμο με καρπούς τύπου “dolma”.

Λεπτομέρειες προϊόντος

ΠΙΠΕΡΙΑ DOLMY F1

Πρώιμο υβρίδιο πιπεριάς τύπου dolma,...

Λεπτομέρειες προϊόντος

ΠΙΠΕΡΙΑ DRAGO F1

Υβρίδιο μεσοπρώιμο κατάλληλο για...

Λεπτομέρειες προϊόντος

ΠΙΠΕΡΙΑ GUARDIAN F1

Μεσοπρώιμο υβρίδιο για θερμοκηπιακή και...

Λεπτομέρειες προϊόντος

ΠΙΠΕΡΙΑ MALLORY F1

Υβρίδιο τύπου Φλωρίνης

Λεπτομέρειες προϊόντος

ΠΙΠΕΡΙΑ POTOMAC F1 (Υβρίδιο τύπου Φλωρίνης)

Υβρίδιο τύπου φλωρίνης, καθαρός σπόρος,...

Λεπτομέρειες προϊόντος

ΠΙΠΕΡΙΑ PRELUDE F1

Τύπος Dolma

Λεπτομέρειες προϊόντος

ΠΙΠΕΡΙΑ SPANDI F1

Πρώιμο υβρίδιο κατάλληλο τόσο για...

Λεπτομέρειες προϊόντος

ΠΙΠΕΡΙΑ SUZUKA F1

Μακριά πιπεριά τύπου κέρατο, φυτό...

Λεπτομέρειες προϊόντος

Σελίδα 1 από 2

Προϊόντα

Καλάθι αγορών

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Verify by

Verify by

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 31 επισκέπτες και κανένα μέλος

[ Reset Settings ]